Multe dintre tehnologiile agriculturii de precizie se apropie de maturitate, si este momentul ca fermierii sa inceapa sa le utilizeze pentru a putea aplica beneficiile apei in ferma lor. Deci, putem considera irigarea – urmatoarea frontiera in agricultura de precizie.

Cu alte cuvinte, avand in vedere ca noile tehnologii au fost folosite pentru un mare numar de ani, iar specialistii in domeniu stiu cum functioneaza acestea in ceea ce priveste masuratoarea raspunsului culturilor la aplicarea diversilor fertilizatori, reglarea cresterii plantelor, si altele, acestia considera ca urmatorul pas ar fi abordarea parametrului ce afecteaza toate culturile, si anume, apa.

Specialistii afirma ca o harta a randamentului poate arata daca mai multa apa aduce un randament mai mare sau daca un anumit camp este mai putin irigat. Conform acestora, o astfel ce harta este necesara nu numai pentru faptul ca putem vedea daca randamentul creste atunci cand exista o irigatie mai abundenta, dar si pentru ca putem lua decizii economice pe baza acestor date. Fermierul poate verifica rata randamentului rezultat din mai multa irigare si daca este benefic din punct de vedere economic sa foloseasca irigarea la un nivel mai mare.

Este un fapt bine stiut ca apa este parametrul cheie pentru productia de culturi si ca, desi sunt aplicati fertilizatori si micronutrienti, daca nu este irigata corespunzator, o cultura nu va da randamentul optim. Dar, folosirea de sisteme de irigare este destul de costisitoare, avand in vedere ca daca se foloseste un pivot conventional de irigare atunci de uda intreaga parcela, atat zonele ude cat si cele uscate.

Totusi, tehnologia in domeniu a avansat destul de mult si fermierii au posibilitatea de a utiliza irigarea variabila ce are capacitatea de a iriga numai anumite zone din cultura la anumete perioade cu o anumita cantitate de apa.