Desi agricultura de precizie este inca la primii pasi ai ei si mai are un drum lung de parcurs pana la a fi implemetata in ferme, cele mai mari avantaje in agricultura de precizie: eficienta si acuratetea inseama mai exact capacitatea de a aplica produse chimice si fertilizatori numai atunci si acolo unde sunt necesari.

Specialistii in domeniul ingineriei agricole afirma ca desi se fac progrese in domeniu, acestea sunt inca la nivel de studii deoarece inca se incearca integrarea acestora, mai ales ca, in ziua de azi, tehnologia de precizie incepe in primul rand cu lumea calculatoarelor.

In aceasta lume, a calculatoarelor, interfata este foarte importanta, si, acest aspect trebuie avut in vedere intr-o ferma. Fermierul trebuie sa poata realiza interfata tractorului, a camionului, a casei, a puverizatorului sau a combinei. Este nevoie de interfata pentru a putea fi integrate toate activitatile, sporind astfel valoarea agriculturii de precizie, dupa cum spun specialistii.

Un alt domeniu de mare importanta in agricultura de precizie este reprezentat de prelevarea probelor de sol. Daca fermierul are posibilitatea sa mearga pe teren si sa ia proba de sol si sa o poata analiza instant, afla in acest fel pH-ul solului, cantitatea de fofor si de sulf din sol si astfel poate lua o decizie pe loc, nemaifiind nevoit sa isi trimita probele la laborator si sa astepte cateva saptamani pentru un rezultat.

Agricultura de precizie faciliteaza de asemenea ajustarea diferitelor varietati de culturi in functie de zona si de potentialul acesteia. Conform specialistilor, cu ajutorul agriculturii de precizie se vor putea schimba varietatile de culturi din mers, iar robotii si dronele vor face parte din sistemele de protectie ale culturilor, intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat.

Conform acestora, viitorul protectiei culturilor este reprezentat de aceste tehnologii, avand in vedere ca sunt deja in curs de pregatire si, undeva in urmatorii cinci sau zece ani vor fi disponibile pe piata.